Maya Astronomie - Papegaai was het sterrenbeeld Zwaan

Onlangs heb ik het zeer interessante boek “Mysteries and Discoveries of Archaeoastronomy: From Giza to Easter Island”, geschreven door Giulio Magli gelezen. Daarin komt hij tot een zeer belangrijke ontdekking: de papegaai in de Maya Levensboom is niet het symbool voor het sterrenbeeld de Grote Beer, maar voor het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). Wat heel belangrijk is, is dat het sterrenbeeld Zwaan ongeveer tussen 12.000 en 9.300 v.Chr de poolster was. De papegaai was eens het symbool voor het gebied rond de hemelse pool; de Heldentweeling schoot hem later uit de boom, waarna zijn tijdperk eindigde. Giulio Magli eindigt zijn onderzoek met het ongeloof dat de Popol Vuh dan wel heel erg oud is. Het is jammer dat hij dit niet verder heeft onderzocht, want hij heeft een hele belangrijke ontdekking gedaan. De uitleg van zijn overtuigende bewijs kun je helemaal hieronder lezen. Ik ben zelf verder gegaan met zijn ontdekking, doordat ik altijd al dacht dat de papegaai (Zeven Ara) niet het sterrenbeeld de Grote Beer was.




Waarom is dit zo belangrijk? De papegaai is in het heilige Maya boek Popol Vuh het symbool voor het tijdperk van de Tweede Zon, dat eindigde met de zondvloed. De Popol Vuh vertelt in prachtige poëzie de geschiedenis van de Maya volkeren vanaf de creatie van de wereld, maar er worden geen jaartallen in gebruikt. Met behulp van astronomie kan achterhaald worden wanneer bepaalde gebeurtenissen zich afspeelden, als de symbolen op de juiste manier geïnterpreteerd worden.


Maya’s delen de geschiedenis in Zonnen in, waarbij één Zon ongeveer 5125 (of 5200) jaar duurt. Momenteel leven we in de Vierde Zon. De Tweede Zon was dan van 13.364 tot 8.239 v.Chr. zoals ik reeds in mijn boek “Maya Mysteriën Ontwaken” schreef. De ontdekking van Giulio Magli bevestigt dit. Deze periode komt dus overeen met het tijdperk dat het sterrenbeeld Zwaan de hemelse noordpool was! Deze ontdekking bevestigt dat de papegaai (Zeven Ara) inderdaad het symbool van de Tweede Zon was. Hij vind het ongelofelijk dat de verhalen in de Popol Vuh terug kunnen gaan tot 12.000 v.Chr, maar voor mij is dat helemaal niet zo vreemd, want die verhalen kunnen van generatie op generatie mondeling overgeleverd zijn.


De symbolische dood van de papegaai (Zeven Ara) betekende een einde van een tijdperk, een einde van een wereld, dat eindigde rond 8.239 v.Chr. Als de Melkweg rechtop staat, dan ligt het sterrenbeeld Schorpioen bijna aan de onderkant (de schorpioen onderaan de Levensboom) en het sterrenbeeld Zwaan ligt bijna aan de bovenkant van de Melkweg (de papegaai bovenin de boom). Dit komt dus overeen met de afbeelding waarin Zeven Ara (de papegaai) door de Heldentweeling dood werd geschoten.




Mayanisten spreken bijna nooit over periodes voor de schepping van de huidige zon in 3113 v.Chr., doordat ze ervan uitgaan dat de verhalen in de Popol Vuh rond of na deze datum plaatsvonden. Voor mij is dat vreemd, doordat het duidelijk is dat er in de Popol Vuh gebeurtenissen zijn beschreven die duidelijk voor deze datum plaatsvonden. Ook spreken ze nooit over Zonnen, terwijl er wel degelijk bewijs is dat de Maya’s Zonnen gebruikten: op een Klassieke Maya vaas (zie afbeelding) staan namelijk vijf Zonnen afgebeeld, waarbij het middelste vierkant van de eerst drie zonnen zwart is (dit verwijst naar het verleden), het midden van de vierde Zon is een cirkel, het huidige tijdperk, en het vierkant van de Vijfde Zon is leeg. Deze informatie heb ik reeds in 2009 naar de mailinglijst voor Mayanisten gestuurd (zie http://famsi.org/pipermail/aztlan/2009-July/005715.html), maar hier is verder geen echt commentaar op gekomen. Ook spreken de huidige Maya’s over Zonnen, maar daar wordt blijkbaar geen aandacht aan gegeven.


Uitleg van het bewijs van Giulio Magli:
De Melkweg was zeer belangrijk voor de Maya’s en werd afgebeeld als een Levensboom. In de Popol Vuh is de passage waarin één van de Heldentweeling de papegaai Zeven Ara uit de Levensboom schiet heel belangrijk. Op een klassieke Maya vaas is deze gebeurtenis afgebeeld (zie foto). In deze tekening is duidelijk een schorpioen aan de voet van de boom te zien, dit is het sterrenbeeld Schorpioen en hiermee lieten de Maya’s zien dat de boom de Melkweg is. Bovenin de boom zit de papegaai Zeven Ara, het sterrenbeeld waar de papegaai voor staat moet dus op de Melkweg liggen. Het sterrenbeeld de Grote Beer ligt ver van de Melkweg af en dat was ook zo in het verleden; en kan dus nooit het sterrenbeeld zijn dat bij de papegaai hoort. Als toch de vogel met het gebied rond de hemelse pool overeenkomt (zoals het lijkt), dan kun je hieruit afleiden dat het een sterrenbeeld voorstelt die in vele andere culturen als een vogel werd gezien – de zwaan.


Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten