Spaarlampen zijn een gevaar voor de gezondheid, toch als ze gebroken worden. Dat komt doordat ze te veel kwik bevatten, en 20 keer meer giftige dampen dan is toegestaan binnenskamers. Dat meldt een studie uitgevoerd in opdracht van het Duitse federale agentschap voor milieu. Vooral kleine kinderen en zwangere vrouwen lopen gevaar, aldus de studie.
Het agentschap testte twee 'worst case scenario's': een spaarlamp met twee gram kwik en een met vijf gram. Geen van beide lampen had een beschermlaag en beide werden gebroken terwijl ze warm waren. Metingen
Uit metingen bleek dat er ongeveer 7 microgram kwik vrijkwam per kubieke meter lucht. Dat is 20 keer zoveel als de richtlijn van 0,35 microgram. Er werden tot vijf uur na het breken van de lamp metingen uitgevoerd op grondniveau. Wanneer bovenstaande waarden werden gemeten, is niet duidelijk, net zomin als hoe snel het kwik verdeeld raakt.
Ruimte verlaten en verluchten
Zwangere vrouwen wordt aangeraden zo snel mogelijk de ruimte waarin een spaarlamp brak te verlaten. Ook kinderen moeten weggestuurd worden, en aangeraden wordt om in kinderkamers alvast een spaarlamp te gebruiken met extra beschermlaag.
Tegelijk moet er wel bij gezegd worden dat de kans dat een spaarlamp breekt, bij normaal gebruik enorm klein is. Breekt zo'n lamp toch, verlucht dan de ruimte en ruim de scherven op met beschermende handschoenen.
Energie besparen
Als gevolg van de pogingen om energie te besparen, zijn gloeilampen verboden en moeten nu spaarlampen worden gebruikt. Ze gebruiken maar 20 procent van de energie van een gewone gloeilamp, en besparen dus zowel geld als energie.
Gevoelige mensen
Niet iedereen is blij met de maatregel. Er wordt geklaagd over het licht, en sommige medische groeperingen beweren dat spaarlampen epileptische aanvallen, migraines en zelfs huiduitslag kunnen veroorzaken. Zij vragen dat 'gevoelige mensen' deze lampen niet moeten gebruiken.
Zover wil het Duitse agentschap echter niet gaan. "De aanwezigheid van kwik is een serieus nadeel aan de spaarlampen. We moeten snel evolueren naar een lamp die kwik minder of niet nodig heeft." Die bestaan nochtans al: hallogeen lampen en LEDs bevatten geen kwik en gebruiken ook minder energie dan de traditionele gloeilamp. (edp)
Bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1199446/2010/12/23/Spaarlampen-zijn-een-gevaar-voor-de-gezondheid.dhtml
Ik denk dat het beter is als iedereen de ruimte even verlaat en dus niet alleen zwangere vrouwen en kinderen.
BeantwoordenVerwijderenLED lampen zijn ook niet altijd 100% milieuvriendelijker, maar doen het wellicht toch beter als spaarlampen.